Lavanda angustofolia

Za lavandu se može reći da je najpoznatije ulje u aromaterapiji, tako da čak i laici su zasigurno čuli za to ulje. Nemojte podcjenjivati lavandu - ona nije samo sredstvo za tjeranje moljca :-)

Osim poznatog umirujućeg djelovanje, lavanda također i umiruje bolne grčeve, pa se može koristiti kod bolnih menstruacija ili neugodnih probavnih problema. Eterično ulje prave ili ljekovite lavande je nezamjenjivi dio svake "kućne ljekarne" - par kapi na opekotinu ili porezotinu će umanjiti bol i pomoći bržem zarastanju tkiva. Zanimljivo je da lavanda ne peče kada se kapne na ranu, pa je takva upotreba pogodna i za djecu (naravno, uz oprez, pogotovo ako se radi o manjoj djeci).

Lavanda ubrzava zacjeljivanje kože, pa je dobrodošao dodatak u pripravcima za njegu kože, naročito kod oštećene ili osjetljive kože. Vrlo često se koristi kod kozmetike za njegu kože nakon sunčanja, kako bi se koža oporavila od eventualnih oštećenja uzrokovanih UV zrakama.

Oprez: mješavine s uljem lavande se uvijek nanose nakon sunčanja, a ne prije. Najpoznatije djelovanje ulja lavande je ono za opuštanje i smirenje. U tu svrhu možete je koristiti na mnogo načina: - nekoliko kapi na zapešće ili solarni pleksus pruža trenutačno olakšanje kod stresa i napetosti; - u ulju za masažu ili za svakodnevnu njegu tijela; - u kupkama; - u parfemima koji imaju terapeutsko djelovanje; - u difuzeru...

Ulje prave lavande poznato je po učinku uravnotežavanja svih 7 čakri, a najviše paše Blizancima.

Ako još niste nabavili svoju čarobnu bočicu Gospođe lavande molim vas da već danas obogatite svoju kućnu ljekarnu jednom ljubičastom bočicom.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags